Ελληνικά   English (UK)
Παρασκευή, 30 Ιούνιος 2023 10:27

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του αγαπητού συναδέλφου, δασκάλου και φίλου Παναγιώτη – Τάκη – Καφετζή.

Η επιστημονική κοινότητα της χώρας πενθεί τον πρόωρο θάνατο ενός από τους στυλοβάτες της Πολιτικής Επιστήμης και της Κοινωνικής Έρευνας στη χώρα μας.

Χτες, 26 Ιουνίου 2023, χάσαμε ακόμη έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς επιστήμονες της χώρας μας, έναν από τους κορυφαίους ερευνητές των εκλογών, της εκλογικής συμπεριφοράς και της πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τον Τάκη Καφετζή.

Η συμβολή του Τάκη, Καθηγητή στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπήρξε καθοριστική για την Κοινωνική Έρευνα στον τόπο μας και ειδικότερα για την ερευνητική δραστηριότητα και τη διεθνή παρουσία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Ο Τάκης Καφετζής εργάστηκε στο ΕΚΚΕ για πάνω από 20 χρόνια και έθεσε τις βάσεις της εμπειρικής κοινωνικής έρευνας, της έρευνας της πολιτικής κουλτούρας σε συγκριτική διάσταση και της διαχρονικής έρευνας της πολιτικής συμπεριφοράς. Πρωτοστάτησε στην ένταξη του ΕΚΚΕ στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας συμβάλλοντας έτσι και στην αναγνώριση του έργου του Κέντρου στο διεθνές ερευνητικό πεδίο.

Η προσφορά του από τη θέση του ερευνητή και του πανεπιστημιακού δασκάλου στη μεθοδολογία της κοινωνικής έρευνας, στη συγκριτική ανάλυση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, στη μεθοδολογία της προσέγγισης και ανάλυσης της εκλογικής συμπεριφοράς και στην ανάλυση των πολιτικών φαινομένων στο μάκρο-, στο μέσο- και στο μίκρο-επίπεδο καθόρισε το πλαίσιο και το περιεχόμενο της πολιτικής και κοινωνικής έρευνας στην Ελλάδα.

Συνεργάτης του Κωνσταντίνου Τσουκαλά και του Ηλία Νικολακόπουλου αποτελούσε μέλος της επίλεκτης εκείνης ομάδας που επανατοποθέτησε την κοινότητα των ελλήνων πολιτικών και κοινωνικών επιστημόνων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής κοινότητας μετά την τραγωδία της στρατιωτικής δικτατορίας.

Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνική Έρευνα στη χώρα μας.

Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης εκφράζει τη βαθειά οδύνη της και τα θερμά συλλυπητήριά της στη σύντροφο και τους συγγενείς του αγαπητού συναδέλφου και φίλου Τάκη Καφετζή.