Ελληνικά   English (UK)
Σάββατο, 18 Νοέμβριος 2017 13:45

ΙΑ' ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ε.Ε.Π.Ε. Κύριο

                                                                                                                                       
                                                                                                                                                                 

                                                                               ΙΑ΄ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Ευρωπαϊκή και Ελληνική Πολιτική στην Οκταετία της Κρίσης

 

                                                                                                                                      C A L L   F O R   P A P E R S

Η συμπλήρωση μιας οκταετίας παραμονής της χώρας σε προγράμματα οικονομικής επιτήρησης και προσαρμογής, αναδεικνύει την ανάγκη της δημόσιας (επανα)τοποθέτησης του επιστημονικού πολιτικού προβληματισμού.

Η ασφαλώς αναγκαία οικονομική ερμηνεία και ανάλυση, σχετικά με την κατανόηση και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη χάραξη πολιτικών διεξόδου από την  θεσμική και πολιτική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ειδικότερα η Νομισματική Ένωση μετά το 2010, δεσπόζει ακόμη  καταλυτικά στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, εν πολλοίς λόγω της αδυναμίας διαχείρισης της κρίσης στο πλαίσιο της υφιστάμενης θεσμικής οργάνωσης της ΕΕ, όπως επιτελέστηκε με το ιδρυτικό κείμενο της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Όμως αυτή η ανάλυση δεν αρκεί πλέον. Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει, αφορά το κατά πόσο οι προτεινόμενες από τη γερμανική χριστιανοδημοκρατία πολιτικές υπέρβασης της κρίσης, υπηρετούν τη στρατηγική της ενοποίησης, ή την υπονομεύουν, μέσω της ηγεμονικής αναδιάρθρωσης της σχέσης δύναμης/εξάρτησης μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτή η κρίση της διαχείρισης της κρίσης και μάλιστα στο πλαίσιο του νέου και ιδιαίτερα απρόβλεπτου μέλλοντος της διαδικασίας παγκοσμιοποίησης και της πορείας των υπερατλαντικών σχέσεων στο σύγχρονο πολυπολικό και πολύπλευρα ασταθή κόσμο, απαιτεί την  κριτική/ερμηνευτική προσέγγιση του λόγου της Πολιτικής Επιστήμης. Η πολιτική επιστημονική ανάλυση είναι καθοριστική προϋπόθεση για την αναγνώριση, την κατανόηση και τη διαμόρφωση στρατηγικών και πολιτικών για την υπέρβαση της θεσμικής παγίδευσης στην οποία έχει περιέλθει η διαδικασία της ενοποίησης και η –θεμελιωδώς βίαιη– αναδιάταξη του κύρους των κρατικών οντοτήτων μέσα στην Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΠΕ διοργανώνει το ΙΑ΄ Τακτικό Συνέδριο που θα εστιάσει στην ανάλυση της Ελληνικής οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, εξετάζοντας παράλληλα τη γενικότερη προβληματική της πορείας της Ένωσης: τα ελλείμματα και τις στρεβλώσεις της θεσμικής οργάνωσης της ΕΕ και της Ο.Ν.Ε., την έκδηλη, ή λανθάνουσα επανεμφάνιση του εθνικισμού σε ένα πλαίσιο πύκνωσης των προσφυγικών ροών, την ουσιαστική περιθωριοποίηση, ή ακόμη και άρνηση της κοινοτικής αλληλεγγύης, την εθνοκεντρικού χαρακτήρα ηγεμονική εργαλειοποίηση των κοινωνικά προβληματικών θεσμικών στοιχείων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit  και της εκλογής Trump στις ΗΠΑ, την κυρίαρχη αντίληψη για την Ευρώπη που επικρατεί στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και ιδιαίτερα στη Γερμανία μετά την ενοποίηση και την άνοδο της Α. Μέρκελ στην κυβερνητική εξουσία, την στάση του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην Ευρώπη, την όλο και ισχυρότερη παρουσία εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων σε όλη σχεδόν την Ευρωπαϊκή ήπειρο, τη γεωστρατηγική θέση και τις προοπτικές του ρόλου της ΕΕ στο πλαίσιο του πολυπολικού συστήματος, του οποίου οι αβεβαιότητες, οι άδηλες προοπτικές και οι απρόβλεπτες εξελίξεις αυξάνονται μετά την επανεμφάνιση της απειλής απομονωτικών πολιτικών στις ΗΠΑ και τη συνεχή αποσταθεροποίηση του μουσουλμανικού κόσμου κλπ.

 

Οι θεματικές ενότητες του ΙΑ΄Συνεδρίου ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

 • Συνέπειες και προοπτικές της αλλαγής του μεταπολεμικού οικονομικοκοινωνικού παραδείγματος: από την κεϋνσιανή συναίνεση και τις νέο-κεϋνσιανές παραλλαγές της, στο νεοφιλελευθερισμό.
 • Θεσμικές αναδιαρθρώσεις και κοινωνικές ασυμμετρίες: Η αρχιτεκτονική της Συνθήκης του Μάαστριχτ και οι επιπτώσεις της.
 • Η ταλάντευση της ενοποιημένης Γερμανίας μεταξύ Δύσης και Μεσευρώπης. Τυχαία, ή συνειδητή ηγεμονία; Τα όρια και τα αδιέξοδα της γερμανικής ηγεμονίας.
 • Η σχέση του ευρωπαϊκού Βορρά με τον Νότο. Προβληματική συμβίωση, ή λανθάνουσα άρνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;
 • Το προσφυγικό ζήτημα. Υβριδικά σχήματα οικονομικού εθνικισμού – νεοεθνικισμού. Η υπονόμευση της κοινωνικής και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
 • Η συζήτηση για το τέλος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και του μεταπολεμικού δυτικού ατλαντικού συστήματος. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση σε σταυροδρόμι.
 • Η κρίση του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου. Η κοινωνική βόμβα της δανειακής εξάρτησης.
 • Το Brexit και η σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη.
 • Το κοινό νόμισμα και η Ελλάδα: μία δύσκολη, ή μία αδύνατη σχέση.
 • Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων επιτήρησης και οικονομικής προσαρμογής: κρίσιμες μετατοπίσεις στις διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης, στις κοινοβουλευτικές λειτουργίες και στη διακυβέρνηση.
 • Οι πολιτισμικοί όροι της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη συγκυρία της κρίσης: επίσημες και ανεπίσημες πρακτικές μνήμης, χρήση των ιστορικών αναλογιών στη δημόσια ιστορία, στερεότυπα και συλλογικές ταυτότητες.  

 

Η Επιστημονική & Οργανωτική Επιτροπή προσδοκά προτάσεις εισηγήσεων και πάνελ που να εστιάζουν στις παραπάνω θεματικές και στην προβληματική της παρούσας πρόσκλησης.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 19-20 Απριλίου 2018 στην Αθήνα (Πάντειο Πανεπιστήμιο – αμφ. Σ.Καράγιωργα). Οι ενδιαφερόμενοι/ες για την υποβολή εισηγήσεων ή/και τη διοργάνωση πάνελ καλούνται να στείλουν τίτλο και περίληψη (μέχρι 300 λέξεις) και ιδιότητα όχι αργότερα από την 15η Ιανουαρίου 2018: ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Απάντηση για την αποδοχή των προτάσεων θα αποσταλεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Προβλέπεται η δημοσίευση ειδικού συλλογικού τόμου με επιλογή επεξεργασμένων εισηγήσεων μετά από κρίση.

Τέλος συμμετοχής εισηγητών/ριών στο Συνέδριο: 30 ευρώ. Για τους εισηγητές/τριες που είναι υποψήφιοι/ες διδάκτορες ή/και μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/ριες το τέλος συμμετοχής είναι 15 ευρώ. Τα ταμειακώς ενήμερα μέλη της ΕΕΠΕ που θα συμμετάχουν με εισηγήσεις στο Συνέδριο απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τέλους συμμετοχής. Το Συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό.

 

                                                 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιανουάριος 2018 18:06
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση ΕΕΠΕ »
Logo